Verschil organogram en organigram

Organigram maken

Als je op zoek bent naar informatie over de verschillen tussen een organogram en een organigram, ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel zullen we de definities van beide termen uitleggen en de belangrijkste verschillen tussen hen bespreken.

Wat is een organogram?

Een organogram is een visuele representatie van de hiërarchische structuur van een organisatie. Het toont de verschillende afdelingen, functies en de relaties tussen medewerkers binnen een organisatie. Een organogram wordt vaak gebruikt om de interne organisatiestructuur te verduidelijken en om de verantwoordelijkheden van medewerkers te visualiseren.

Enkele kenmerken van een organogram zijn:

  • Verticale lijnen die de hiërarchische niveaus aangeven
  • Horizontale lijnen die de relaties tussen afdelingen en medewerkers laten zien
  • Titels en namen van medewerkers of afdelingen

Wat is een organigram?

Een organigram is een diagram dat de functionele relaties en verantwoordelijkheden binnen een organisatie weergeeft. Het focust meer op de taken en verantwoordelijkheden van medewerkers en minder op de hiërarchische structuur. Een organigram kan helpen bij het begrijpen van de workflow en communicatielijnen binnen een organisatie.

Enkele kenmerken van een organigram zijn:

  • Functionele relaties tussen medewerkers en afdelingen
  • De taken en verantwoordelijkheden van medewerkers
  • De communicatielijnen binnen de organisatie

Belangrijkste verschillen tussen een organogram en een organigram

Hoewel een organogram en een organigram beide visuele representaties zijn van een organisatie, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen hen:

  • Een organogram richt zich op de hiërarchische structuur van een organisatie, terwijl een organigram zich richt op de functionele relaties en verantwoordelijkheden.
  • Een organogram toont de hiërarchische niveaus en de relaties tussen medewerkers, terwijl een organigram de workflow en communicatielijnen weergeeft.
  • Een organogram bevat vaak titels en namen van medewerkers of afdelingen, terwijl een organigram zich meer richt op de taken en verantwoordelijkheden van medewerkers.

Als je meer inzicht wilt krijgen in de interne structuur van een organisatie, kan het nuttig zijn om zowel een organogram als een organigram te raadplegen. Beide diagrammen bieden waardevolle informatie over de organisatie en kunnen helpen bij het begrijpen van de interne werking.

Hopelijk heb je nu een duidelijker beeld van het verschil tussen een organogram en een organigram. Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Plaats een reactie