Organigram van een bedrijf

Organigram maken

Als je ooit hebt gewerkt in een bedrijf, ben je waarschijnlijk bekend met het concept van een organigram. Een organigram van een bedrijf is een visuele weergave van de hiërarchie en structuur van een organisatie. Het laat zien hoe de verschillende afdelingen, teams en individuen binnen een bedrijf met elkaar verbonden zijn en hoe de besluitvorming verloopt.

Waarom is een organigram belangrijk?

Een organigram van een bedrijf is niet alleen handig om snel te kunnen zien wie waar verantwoordelijk voor is, maar het heeft ook andere voordelen:

  • Het helpt nieuwe medewerkers om snel te begrijpen hoe de organisatie in elkaar zit en wie ze kunnen benaderen voor bepaalde zaken.
  • Het zorgt voor duidelijkheid over de taken en verantwoordelijkheden van verschillende afdelingen en individuen.
  • Het kan helpen bij het identificeren van knelpunten in de communicatie of besluitvorming binnen de organisatie.

Hoe maak je een organigram?

Er zijn verschillende manieren om een organigram van een bedrijf te maken. Je kunt gebruik maken van software zoals Microsoft Visio, Lucidchart of Canva, maar je kunt ook een organigram handmatig tekenen of laten maken door een professional. Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen:

  1. Bepaal de structuur van de organisatie: denk na over hoe de verschillende afdelingen en teams met elkaar verbonden zijn en wie er rapporteert aan wie.
  2. Maak een lijst van alle afdelingen, teams en individuen binnen de organisatie.
  3. Teken de verbindingen tussen de verschillende onderdelen van de organisatie, bijvoorbeeld door middel van lijnen of pijlen.
  4. Voeg de namen en functies van de personen toe aan het organigram.
  5. Controleer en update het organigram regelmatig om ervoor te zorgen dat het altijd up-to-date is.

Verschillende soorten organigrammen

Er zijn verschillende soorten organigrammen die je kunt gebruiken, afhankelijk van de behoeften van je organisatie:

Functioneel organigram

Een functioneel organigram laat zien hoe de verschillende afdelingen en teams binnen een organisatie met elkaar samenwerken. Het toont de hiërarchie op basis van functie en verantwoordelijkheid.

Divisioneel organigram

Een divisioneel organigram laat zien hoe een organisatie is opgedeeld in verschillende divisies of business units. Het toont de hiërarchie op basis van de verschillende producten, diensten of markten waarin de organisatie actief is.

Matrixorganigram

Een matrixorganigram combineert elementen van zowel het functionele als het divisionele organigram. Het laat zien hoe medewerkers rapporteren aan zowel functionele managers als projectmanagers.

Of je nu een klein bedrijf hebt of een grote multinational, een organigram van een bedrijf kan een waardevol instrument zijn om de structuur en hiërarchie van je organisatie in kaart te brengen. Het kan helpen bij het verbeteren van de communicatie, het stroomlijnen van processen en het vergroten van de efficiëntie. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak een organigram van jouw bedrijf!

Plaats een reactie