Organigram maken in Excel

Organigram maken

Heb je ooit een organigram moeten maken voor je bedrijf of organisatie? Dan weet je waarschijnlijk hoe tijdrovend en ingewikkeld dit proces kan zijn. Gelukkig is er een handige tool die je hierbij kan helpen: Excel. In dit artikel zullen we je stap voor stap uitleggen hoe je een organigram kunt maken in Excel, zodat je snel en eenvoudig een overzichtelijke weergave van de structuur van je organisatie kunt creëren.

Stap 1: Gegevens invoeren

Het eerste wat je moet doen bij het maken van een organigram in Excel is het invoeren van de gegevens. Dit zijn de namen van de medewerkers en hun functies binnen de organisatie. Je kunt ervoor kiezen om deze gegevens handmatig in te voeren, maar het is vaak handiger om een bestaand Excel-bestand te gebruiken waarin deze informatie al is opgeslagen.

Stap 2: Organisatiestructuur bepalen

Voordat je begint met het daadwerkelijk maken van het organigram, is het belangrijk om de organisatiestructuur te bepalen. Dit houdt in dat je moet beslissen welke medewerkers aan welke afdelingen of teams zijn verbonden, en wie er aan wie rapporteert. Dit kun je doen door middel van een hiërarchie, waarbij de hoogste leidinggevende bovenaan staat en de medewerkers daaronder worden geplaatst.

Stap 3: Organigram maken

Nu je de gegevens hebt ingevoerd en de organisatiestructuur hebt bepaald, is het tijd om het organigram daadwerkelijk te gaan maken in Excel. Dit kun je doen door gebruik te maken van de SmartArt-functie, die speciaal is ontworpen voor het maken van diagrammen en grafieken. Ga naar het tabblad ‘Invoegen’ en klik op ‘SmartArt’. Kies vervolgens het type organigram dat je wilt maken en voeg de gegevens toe.

Stap 4: Opmaak aanpassen

Nadat je het organigram hebt gemaakt, kun je de opmaak nog aanpassen om het overzichtelijker en aantrekkelijker te maken. Je kunt bijvoorbeeld de kleuren en lettertypes veranderen, de vormen en lijnen aanpassen, en eventueel afbeeldingen toevoegen. Experimenteer met verschillende opties totdat je tevreden bent met het eindresultaat.

Stap 5: Organigram delen

Als het organigram eenmaal klaar is, is het tijd om het te delen met de rest van de organisatie. Je kunt ervoor kiezen om het organigram uit te printen en op te hangen op kantoor, of om het digitaal te verspreiden via e-mail of intranet. Op deze manier hebben alle medewerkers een duidelijk overzicht van de organisatiestructuur en weten ze wie waarvoor verantwoordelijk is.

Conclusie

Het maken van een organigram in Excel kan een waardevolle tool zijn voor het creëren van overzicht en structuur binnen je organisatie. Met behulp van de bovenstaande stappen kun je snel en eenvoudig een professioneel ogend organigram maken, dat je kunt delen met je collega’s en medewerkers. Experimenteer met verschillende opties en ontdek wat het beste werkt voor jouw organisatie. Veel succes!

Plaats een reactie