Hoe maak je een organogram

Organigram maken

Ben je op zoek naar een manier om de structuur van je organisatie visueel weer te geven? Dan is het maken van een organogram de perfecte oplossing. Een organogram is een diagram dat de hiërarchische structuur van een organisatie laat zien, inclusief de relaties tussen verschillende afdelingen en medewerkers. In dit artikel leggen we uit hoe je een organogram kunt maken en welke stappen je moet volgen.

Stap 1: Bepaal de structuur van je organogram

Voordat je begint met het maken van een organogram, is het belangrijk om de structuur van je organisatie te bepalen. Denk na over hoeveel niveaus van hiërarchie je wilt laten zien en welke afdelingen en medewerkers hierbij betrokken zijn. Maak een lijst van alle posities en hun onderlinge relaties, zodat je een duidelijk beeld krijgt van hoe het organogram eruit moet komen te zien.

Stap 2: Kies een geschikt programma

Er zijn verschillende programma’s beschikbaar waarmee je een organogram kunt maken, zoals Microsoft Visio, Lucidchart en Canva. Kies een programma dat het beste bij jouw behoeften past en dat gebruiksvriendelijk is. Zorg ervoor dat het programma de mogelijkheid biedt om verschillende vormen en lijnen te gebruiken, zodat je het organogram naar wens kunt aanpassen.

Stap 3: Maak een basislay-out

Begin met het maken van een basislay-out voor je organogram. Plaats de hoogste positie bovenaan en werk van daaruit naar beneden. Gebruik verschillende vormen en kleuren om de verschillende niveaus en afdelingen te onderscheiden. Verbind de verschillende posities met lijnen om de hiërarchische relaties weer te geven.

Stap 4: Voeg namen en functies toe

Vul het organogram in met de namen en functies van de medewerkers op elke positie. Zorg ervoor dat de informatie duidelijk leesbaar is en dat de posities logisch zijn geordend. Gebruik eventueel kleurcodes of symbolen om verschillende functies of afdelingen aan te geven.

Stap 5: Controleer en bewerk het organogram

Controleer het organogram op eventuele fouten of onduidelijkheden en bewerk het waar nodig. Zorg ervoor dat de structuur logisch is en dat alle informatie correct is weergegeven. Vraag eventueel feedback aan collega’s of leidinggevenden om ervoor te zorgen dat het organogram aan alle eisen voldoet.

Stap 6: Deel en gebruik het organogram

Zodra het organogram klaar is, is het tijd om het te delen en te gebruiken binnen je organisatie. Publiceer het op intranet, hang het op in de kantoren of voeg het toe aan presentaties. Het organogram kan helpen bij het verduidelijken van de structuur van de organisatie en het verbeteren van de communicatie tussen medewerkers.

Conclusie

Het maken van een organogram kan een waardevol instrument zijn voor het visualiseren van de structuur van je organisatie. Door de stappen in dit artikel te volgen en gebruik te maken van de juiste programma’s, kun je eenvoudig een overzichtelijk en informatief organogram maken. Gebruik het organogram om de hiërarchie en relaties binnen je organisatie in kaart te brengen en te communiceren naar alle betrokkenen. Veel succes met het maken van jouw organogram!

Plaats een reactie