Wat is een organogram van een bedrijf

Organigram maken

Als je werkt in een bedrijf of organisatie, heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van het woord “organogram”. Maar wat betekent dit eigenlijk en waarom is het belangrijk? In dit artikel gaan we dieper in op wat een organogram van een bedrijf precies is en waarom het essentieel is voor het goed functioneren van een organisatie.

Definitie van een organogram

Een organogram is een schematische weergave van de structuur van een bedrijf of organisatie. Het laat zien hoe de verschillende afdelingen, teams en individuen binnen een organisatie met elkaar verbonden zijn en welke hiërarchische verhoudingen er bestaan. Een organogram kan verschillende vormen aannemen, zoals een piramide, cirkel of matrix, afhankelijk van de complexiteit en de behoeften van de organisatie.

Doel van een organogram

Het belangrijkste doel van een organogram is om duidelijkheid te scheppen over de structuur en de verantwoordelijkheden binnen een organisatie. Door middel van een organogram kunnen medewerkers zien wie hun leidinggevenden zijn, met wie ze moeten samenwerken en wie er verantwoordelijk is voor welke taken. Dit zorgt voor een efficiënte communicatie en besluitvorming binnen de organisatie.

Voordelen van een organogram

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van een organogram binnen een bedrijf:

  • Het biedt duidelijkheid over de hiërarchische structuur en de verantwoordelijkheden binnen de organisatie.
  • Het helpt bij het identificeren van knelpunten en inefficiënties in de organisatie.
  • Het vergemakkelijkt de communicatie en samenwerking tussen verschillende afdelingen en teams.
  • Het kan dienen als een handig hulpmiddel bij het inwerken van nieuwe medewerkers.

Soorten organogrammen

Er zijn verschillende soorten organogrammen die gebruikt kunnen worden, afhankelijk van de behoeften van de organisatie:

  • Hiërarchisch organogram: dit is de meest voorkomende vorm van een organogram, waarbij de hiërarchische structuur van de organisatie wordt weergegeven in de vorm van een piramide.
  • Functioneel organogram: dit type organogram laat zien hoe de verschillende functies en taken binnen de organisatie zijn georganiseerd en met elkaar verbonden zijn.
  • Matrix organogram: in een matrix organogram worden zowel de hiërarchische als functionele relaties binnen de organisatie weergegeven, wat vooral handig is bij projectmatig werken.

Hoe maak je een organogram

Er zijn verschillende tools en softwareprogramma’s beschikbaar waarmee je eenvoudig een organogram kunt maken. Je kunt ervoor kiezen om een organogram handmatig te tekenen, bijvoorbeeld op een whiteboard of met behulp van een programma zoals Microsoft Visio. Daarnaast zijn er ook online tools beschikbaar die het makkelijk maken om een professioneel ogend organogram te creëren.

Conclusie

Een organogram is een essentieel instrument voor het goed functioneren van een bedrijf of organisatie. Het biedt duidelijkheid over de structuur, verantwoordelijkheden en hiërarchie binnen de organisatie, wat bijdraagt aan een efficiënte communicatie en samenwerking. Door het gebruik van een organogram kunnen medewerkers beter begrijpen hoe de organisatie in elkaar steekt en hoe ze optimaal kunnen bijdragen aan het behalen van de doelstellingen.

Plaats een reactie