Organigram sjabloon: een handige tool voor het visualiseren van de organisatiestructuur

Organigram maken

Als je op zoek bent naar een manier om de structuur van je organisatie overzichtelijk in kaart te brengen, dan is een organigram sjabloon de perfecte oplossing. Met behulp van een organigram sjabloon kun je op een eenvoudige en visuele manier laten zien hoe de verschillende afdelingen, teams en functies binnen je organisatie met elkaar verbonden zijn.

Wat is een organigram sjabloon?

Een organigram sjabloon is een vooraf ontworpen template die je kunt gebruiken om een organigram te maken. Een organigram is een diagram dat de hiërarchische structuur van een organisatie weergeeft, inclusief de verschillende niveaus van leidinggevenden, managers, medewerkers en afdelingen.

Met behulp van een organigram sjabloon kun je gemakkelijk en snel een overzichtelijke weergave van de organisatiestructuur maken. Je kunt de sjabloon aanpassen aan de specifieke behoeften van jouw organisatie door bijvoorbeeld de namen van medewerkers, functies en afdelingen toe te voegen.

Waarom is een organigram sjabloon handig?

Er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van een organigram sjabloon handig kan zijn voor jouw organisatie:

 • Het biedt een duidelijk overzicht van de organisatiestructuur, waardoor medewerkers beter begrijpen hoe de verschillende afdelingen en teams met elkaar samenwerken.
 • Het helpt bij het identificeren van knelpunten en inefficiënties in de organisatiestructuur, zodat deze kunnen worden aangepakt.
 • Het maakt het gemakkelijker om nieuwe medewerkers te introduceren in de organisatie, omdat zij snel kunnen zien wie waar verantwoordelijk voor is.
 • Het kan worden gebruikt als communicatiemiddel binnen de organisatie, bijvoorbeeld om veranderingen in de structuur aan te kondigen.

Hoe maak je een organigram met behulp van een sjabloon?

Het maken van een organigram met behulp van een sjabloon is eenvoudig en vereist geen speciale vaardigheden. Volg deze stappen om aan de slag te gaan:

 1. Kies een geschikte organigram sjabloon die past bij de structuur van jouw organisatie.
 2. Vul de sjabloon in met de namen van medewerkers, functies en afdelingen. Je kunt ook symbolen en kleuren toevoegen om de verschillende niveaus en functies te onderscheiden.
 3. Voeg eventueel extra informatie toe, zoals contactgegevens of verantwoordelijkheden van medewerkers.
 4. Sla het organigram op en deel het met de relevante stakeholders binnen de organisatie.

Waar vind je organigram sjablonen?

Er zijn verschillende online platforms en softwaretools beschikbaar waar je organigram sjablonen kunt vinden en gebruiken. Enkele populaire opties zijn:

 • Microsoft Office: in programma’s zoals Word, PowerPoint en Visio vind je diverse organigram sjablonen die je kunt aanpassen naar jouw wensen.
 • Lucidchart: een online tool waarmee je eenvoudig professionele organigrammen kunt maken en delen.
 • Canva: een gebruiksvriendelijke ontwerptool met diverse sjablonen voor het maken van organigrammen en andere diagrammen.

Of je nu een kleine startup bent of een grote multinational, het gebruik van een organigram sjabloon kan je helpen om de organisatiestructuur helder en overzichtelijk te presenteren. Probeer het zelf en ontdek hoe deze handige tool jouw organisatie kan ondersteunen!

Plaats een reactie