Hoe maak je een organigram?

Hoe maak je een organogram, dat is de vraag waar wij in dit artikel bij stilstaan. Een organogram is een schematisch overzicht van een interne organisatie en haar structuur en wordt vaak gebruikt om een duidelijk overzicht te geven van de verschillende afdelingen en/of functies in een organisatie en diens onderlinge verhoudingen. Zo kun je middels een organogram duidelijk schematisch weergeven welke afdelingen er in een organisatie bestaan en hoe deze afdelingen in verhouding met elkaar staan, door afdelingen boven of onder elkaar te zetten en te verbinden met lijnen. Een organogram is dan ook een stuk overzichtelijker dan een tekstuele beschrijving van een organisatiestructuur, omdat je hier gemakkelijk afdelingen met elkaar kan verbinden en kan weergeven ten opzichte van elkaar.

Organigram maken programma's

Het maken van een organogram is erg gemakkelijk en kan met verschillende programma’s of tools. Zo kun je organogrammen maken in Word en Excel, door SmartArt-afbeeldingen te gebruiken. Dit doe je door simpelweg de tab ‘SmartArt’ aan te klikken, de functie ‘Organogram’ of ‘Hierarcy’ (Engels) te selecteren, jouw gewenste ontwerp te kiezen en deze in te vullen. Bij het invullen van jouw organogram in Word of Excel kun je uiteraard gemakkelijk vakjes toevoegen of verwijderen, zodat jouw organogram helemaal aansluit bij de daadwerkelijke interne organisatiestructuur die je wil beschrijven.

Online organigram maken

Daarnaast kun je gemakkelijk online een organogram maken, want er zijn vele online tools die dit mogelijk maken. Deze tools zijn vaak betaald, maar er zijn ook enkele gratis tools of betaalde tools die je de mogelijkheid geven een gratis proeforganogram te maken om de online tool te testen.